Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу COVID-19 в Европейския

...
Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу COVID-19 в Европейския
Коментари Харесай

Европейската прокуратура започва разследване за закупените COVID ваксини в Европа

" Европейската прокуратура удостоверява, че проверява закупуването на ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз ", оповестиха от Екологичен потенциал.

Причината е " извънредно високия публичен интерес ". На този стадий не се разкриват спомагателни детайлности. 

По време на пандемията Европейската комисия контракти и подписа контракти за стотици милиони дози ваксина от името на страните членки. 

Процедурата неведнъж е била подложена на критика, тъй като договорите бяха оповестявани единствено отчасти или тъй като е имало забавяния в доставката на имунизацията, напомня немският вестник " Билд ".

В продължение на месеци изключително подложена на критика беше договорката за до 1,8 милиарда дози от " Пфайзер/Бионтех " от пролетта на 2021 година Тогава размерът на контракта се оценяваше на 35 милиарда евро. 

Според вестника " Ню Йорк Таймс ", персоналният контакт сред ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на " Пфайзер " Алберт Бурла е бил решителен за договорката. Твърди се, че двамата са си разменяли текстови известия.

Според отчет от септември Европейската счете палата не е получила никаква информация за договорката. Европейският омбудсман Емили О`Райли остро разкритикува дейностите на Европейската комисия.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР